Att be om ursäkt

Det har ju förekommit endel lögner hemma på vår gata i stan senaste tiden. Bl.a. vad gäller simkort.

Vi har ägnat långa stunder senaste dagarna att prata om vikten att vara ärlig. Att det för det allra mesta gör mindre ont att höra sanningen, även om den inte är rolig, än att efteråt får se en lögn uppdagas. Att det är så viktigt för alla inblandade parter att sanningen kommer fram – helst förstås på eget initiativ.

Att erkänna ett misstag innebär ju oftast att man även måste be om ursäkt. Åtminstone bör man göra det. Under förutsättning att ursäkten är ärligt framförd. Vilket jag utgår från, i alla lägen.

I spåren av det försvunna simkortet ”försvann” även ett paket kex. Eller snarare ett dubbelpaket. Ballerina. Helt oöppnat innan barnen kom hem.

Så i måndags morse var det förhör hemma vid frukostbordet. Ingen av killarna hade någon aaaaning. Jag drog, än en gång, hela storyn om att vara ärligt kontra att vara tvungen att stå inför läraren (etc.). Ingen reaktion. 2an kröp fram med ett litet bekännande. Han och kompis M hade tagit ett kex var i torsdags. Fast det var ju i fredags som kexen plötsligt var borta. Ingen av killarna hade någon koll på vad som hänt. Jag blev sur. Klart som f-n att någon av dem måste ha koll.

Gissa vem som fick extremt röda kinder när jag hittade kexen bakom något annat i ett av skåpen. Letade snabbt reda på killarna och bad förstås om ursäkt. En gång. Och så igen. Som jag skämdes. Killarna var urgulliga och kom och tröstade (eftersom jag förstås pep lite över att jag hade anklagat dem för bortförandet av typ 30 st Ballerinakakor) och sa att det var ok. Men usch, det kändes inte ok att ha ifrågasatt dem när de nekade till ”stölden”.

När fick du äta upp något senast?

 

Annonser

Taggat:, , ,

2 thoughts on “Att be om ursäkt

  1. Louise 19 september, 2012 kl. 11:03 Reply

    Åh, det händer här med och med dåligt samvete som följd. Jag tänker att det det fina är att be om förlåtelse och bli förlåten, då blir ju något rätt till slut. På något sätt är det ju så viktigt att visa att vi alla gör fel och hur vi kan försöka göra rätt.

    • Ett stenkast från Fyndet 24 september, 2012 kl. 10:24 Reply

      Håller sååå med om att det är viktigt att kunna be om förlåt och att bli förlåten. Och det är klart att det krävs övning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: